Diversitatea formelor de mişcare la plante

Diversitatea formelor de mişcare la plante

Formele de mişcare la plante

Formele de mişcare la plante


Lumina solară, apa, solul şi alţi factori de mediu determina anumite mişcări ale plantelor. Acestea pot fi orientate sau neorientate. Mişcările orientate sînt creşteri direcţionale de anumiţi factori de mediu. Dacă o creştere este orientată pozitiv spre factorul de mediu, atunci ea este considerată mişcare orientate pozitiv. Creşterea direcţională în sensul opus acţiunii factorului de mediu este numită mişcare orientată negativ. Mişcarile orientate sînt de lungă durată şi se manifestă prin curburi, aplecări, răsuciri etc.

Orientarea lăstarilor spre lumină, creşterea vîrfului rădăcinii spre sol, orientarea rădăcinii în direcţia apei constituie exemple de mişcari orientate pozitiv. Creşterea tulpunii în sus (în sensul opus forţei gravitaţionale) este un exemplu de mişcare orientată negativ. Mişcările neorientate nu sînt recţii direcţionale la acţiunea factorului de mediu. Ele pot fi lente sau bruşte şi nu au la bază procesul de creştere a celulelor, ci sînt provocate de schimbarea temperaturii, a intensităţii luminii, de atingerea plantei. Închiderea florilor de păpădie seara şi deschiderea lor dimineaţa, închiderea florilor de lalea pe timd rece şi deschiderea lor pe timp cald, închiderea frunzelor de mazăre şi fasole la întuneric şi deschiderea lor la lumină sînt mişcări neorientate lente.

Lăsarea în jos a frunzelor de mimoză la atingere, ţnchiderea şi deschiderea capcanelor la plantele carnivore sînt mişcări neorientate bruşte. Unele alge unicelulare fotosintezate se deplasează dintr-un în altul, spre sursa de lumină. Majoritatea algelor au formă de: disc, şurub, de lame răsucite etc. Algele de apă dulce unicelulare prezintă organite speciale de deplasare (de exemplu, flagelii la clamidomonadă).

În mediul acvatic, unele plante se pot deplasa prin plutie sute de şi mii de kilometri, izolat sau în asociaţii (fitoplancton).

Toate aceste forme de mişcare sînt importante pentru supravieţuirea plantelor în diverse condiţii.

Advertisements
This entry was posted in Biologie and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Diversitatea formelor de mişcare la plante

  1. qqqqqqq says:

    leva leva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s