Metafora

Metafora

Metafora este figura de stil care presupune un transfer de sens, o trecere de la semnificaţie obişnuită a unui cuvînt (a unei expresii) la o altă semnificaţie, inedită. Avînd la bază o conparaţie sau o analogie, metafora poate fi definita ca o comparaţie subînţeleasă (în care lipseşte termenul comparaţiei ori elementul de legătură: ca şi, cum e, asemeni cu, etc.)

Semnificaţia unei metafore se subînţelege din context sau e sugerată prin diferite mijloace de către autor. Astfel, expresia un potop nou de cuvinte o întelegem ca pe o “mulţime de cuvinte ca (elementul omis) un potop”, iar din contextul întregii poezii înţelegem că îndemnul de a “strînge piatra lucitoare, ce din soare se aprinde” se referă la bogăţia cuvintelor limbii.

O variantă a metaforei este definiţia poetică, frecventă în poezia lui A. Mateevici: “Limba noastră-i o comoară”; “limba noastra-i foc…” s.a.m.d.

Nota: A nu se confunda aceste expresii cu comparaţia, care are altă structură, de exemplu: “Limba noastră-i ca un foc…” etc.

Advertisements
This entry was posted in Limba română and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s