Cuantizarea imaginilor

Cuantizarea imaginilor

Imagine se numeşte reprezintarea unui obiect executată pe o suprafaţă prinacţiunea direct a utilizatorului sau cu ajutorul unui echipament. Drept exemplu amintim desenele, fotografiile, imaginile obţinute cu ajutorul microscopului, telescopului, aparatelor cinematografice , televiziuni etc.

Pentru a codifica o imagine, mai întîi ea este împărţită în microzone, numite puncte sau pixeli. Descompunerea imaginii în puncte se realizează cu ajutorul unui rastru (de la cuvîntul latin raster, literalmente ”greblă”). Rastrul reprezintă o suprafaţă plană, în general dreptunghiulară, pe care sînt trasate două seturi de linii paralele, perpendiculare între ele. Densitatea liniilor şi, resptectiv , densitatea punctelor caracterizează puterea de rezoluţie a echipamentelor pentru reproducerea sau formarea imaginilor.

De exemplu, pentru ilustraţiile de gazetă se folosesc rastre cu puterea de rezoluţie 24-30 puncte / cm, iar pentru reproducerea tablourilor 54-60 puncte / cm. Întrucît imaginile pot fi mărite sau micşorate, în înformatică dimensiunile imaginilor se redau prin numărul de pucnte pe orizontală şi verticală. De exemplu rastrul vizualizatorului, adică desenul pe care-l formează fascicolul de electroni pe ercanul tubului catodic, poate include 640×480, 800×600 sau 1024×768 de puncte.

În cazul imaginilot monocrome (imagini alb-negru), fiecare microzonă se descrie prin luminanţa (strălucirea) sa, valorile căreia se reprezintă printr-un număr binar. De regulă, numărul respectiv este format din 8 cifre binare. Valorii (00000000)2 = 0 îi corespunde culoarea neagră, iar valorii (11111111)2 = 255 – culoarea albă. Valorilor intermediare 1, 2, …, 254 le corespund diferite nuanţe degri.

Advertisements
This entry was posted in Informatica and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s