Rechinul

Rechinul

Rechinul

Rechinul

Nu exagerăm, dar groaza răspăndită printre marinari de rechini depăseşte orice închipuire. Dintre numeroasele specii cunoscute cele mai fioros pare: rechinul albastru. Cu o lungime de peste 10 metri, înoată de două ori mai repede decît un vapor. Majoritatea rechinilor trăiesc în marile calde. Se recunosc de la distanţă prin corpul lor zvelt, cu o aripă pe spate care despică apa cu viteza. Au un bot ascuţit, sub care se află o gură mare. Ambele maxilare sunt prevăzute cu dinţi puternici, de diferite mărimi şi forme, totdeauna în perfectă stare de funcţionare. Dar, în mod suprinzător, corpul rechinilor nu conţine nici un os.

Scheletul lor este în întregimea cartilaginos: inclusiv dinţii sunt cartilaginoşi, dar de o consistenţă foarte dură. La fierbere, acest schelet se transformă imdeiat într-o gelatină. Tot curios este faptul că vederea rechinilor este destul de slabă. Au însă o mare sensibilitate faţă de miros, faţă de vibraţiile apei, faţă de curent şi presiune hidrostatică. Ei simt toate aceste semnale din mediu, cu ajutorul unor terminaţii nervoase aşezate în canalele laterale din lungul corpului.

O altă specie este numită rechinul covor. Are corpul acoperit cu pete care imită covorul, pe care cresc şi unele alge. Ajunge astfel să se confunde cu o plantă de stîncă. Nevăzut nici de duşmani, nici de prada pe care o aşteaptă poate captura cu uşurinţă tot ce pofteşte.

Rechinul este peşte vivipar, păstrînduşi un timp puiul legat de corpul mamei printr-un ombilic. Într-o femelă au fost găsiţi 70 de pui, fiecare lung jumatate de metru. Imediat după naştere puiul de rechin consumă cu lăcomie scoici, crabi, broaşte ţestoase, alţi peşti.

This entry was posted in Animale and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s