Relieful Republicii Moldova

Centru Republicii Moldova

Centru Republicii Moldova

Relieful Republicii Moldova este reprezantat de variate forme, aparute in urma interactiunii proceselor endogene si exogene. Pe teritoriul tarii se disting citiva unitati de relief, grupate in trei regiuni mari: Podisurile si cimpiile Moldovei de Nord, Podisurile Moldovei Centrale si Cimpiile si podisurile Moldovei de Sud. Unitatile de relief se delimiteaza in functie de altitudine, gradul de fragmentare, de particularitatile proceselor de modelare etc.

Unitatea de relief Caracteristici
Podisul Moldovei de NordPodisul Podoliei
<p￿
<p ￿<p s￿<p ￿<p s￿<p ￿

 

Podisul Nistrului

Altitudini maxime: 300-350 m;Grad ridicat de framentare a reliefului; 

Procese exogene de modelare: eroziune, alunecari de teren, carst.

Cimpia BaltilorCimpia Prutului de Mijloc Altitudini maxime: 200-220 m;Grad redus de fragmentare a reliefului; 

Procese exogene de modelare: eroziune, alunecari de teren.

Podisurile Moldovei Centrale sint reprezentate pe Podisul Codrilor si Dealurile Ciulucurilor. Podisul Codrilor este unitatea cea mai rdicata de relief, cu altitudinea maxima 429 m (Dealul Balanesti). Avind un relief puternic fragmentat, podisul se aseamana dupa aspect cu niste munti josi. Dealurile Ciulucurilor au o altitudine mai mica, dar sint de asemenea puternic fragmentate. Pe aceste unitati de relief se dezvolta foarte intens alunecarile de teren. Procesele de alunecare si cele de eroziune au determinat raspindirea larga a hirtoapelor. Alunecarile de teren ocupa suprafata considerabile, afectind deseori localitatile, terenurile agricole, caile de transport etc.

Cimpiile si Podisurile Moldovei de Sud

Cimpia Nistrului Inferior si Cimpia Prutului Inferior sint plane, reprezentind terase fluviale cu altitudini de la zeci pina la 200-220 m. Ele sint slab fragmentate iar partile mai ridicate sint sectionate de ravene si vilcele. Relieful plan favorizeaza poluarea densa a teritoriului si utilizarea intensa a terenurilor in agricultura.

Cimpia Moldovei de Sud are altitudini ce nu depasesc 180-200 m. Desi altitudinea nu este mare, se manifesta intens procesele de eroziune, care au generat ravene, vilcele si alte forme erozionale. Ele au cea mai mare frecventa in bazinul riului lalpug .  Cauzele principale care determina procese sint: prezenta unor depozite groase de loess (roca friabila), caracterul torential al precipitatiilor, valorificarea intensa a teritoriului in agricultura. Colinele Tigheciului au o altitudine mai mare decit Cimpia Moldovei de Sud, cu frecvente forme erozionale de relief si alunecari de teren.

Astfel, intr-o perioada indelungata de evolutie a teritoriului in conditii continentale, ca urmare a interactiunii proceselor endogene si exogene, s-a format un relief complex. El este reprezantat de divresre unitati de relief, care influenteaza  esential componentele naturii si activitatea umana.

Relieful Republicii Moldova

Relieful Republicii Moldova

Orheiul Vechi

Orheiul Vechi

Advertisements
This entry was posted in Geografie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Relieful Republicii Moldova

  1. Pingback: Caracterizarea generala a vegetatiei | Blog despre şcoala , invăţătură

  2. wow ,multumesc mult este ceea ce imi trebuia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s