Clima Republicii Moldova

Clima

Clima

Factorii radiativi

Factorii radiativi sint determinanti in formarea climei, reprezentind diferite fluxuri de radioatie solara.

Cantitatea radioatiei solare receptioante de suprafata terestra depinde de pozitia Pamintului in miscarea de revolutie, de latitudinea geofrafica, de specificul suprafatei terestre. In functie de latitudinea geografica, pe terituriul Republicii Moldova constatam o anumita diferentiere a cantitatii anuale a radiatiei solare, intrucit se modifica unghiul de incidenta (de cadere) a rezelor solare.

Factorii Dinamici

Factorii Dinami reprezinta circulatia aerului in atmosfera, care asigura transportul de caldura si de umezeala si, in consecinta, determina starea vremii si particularitatileclimei. Pentru regiunea climatica in care este situata Republica Moldova, circulatia generala a atmosferei se caracterizeaza prin predominarea vinturilor nord-vestice si vestice. O frecventa mai mica au vinturile din celelalte directii. Peteritoriul republicii patrund cinci tipuri de mase da aer, iar circulatia acestora are n caracter sezonier.

In perioada calda a anului, dinspre nord-vestul Oceanului Atlantic se deplaseaza spre est mase de aer temperat-maritim. Vara aceste mase de aer determina o vreme mai racoroasa si precipitatii, deseori sub forma de averse. Aerul tropical-maritim venit dinspre Oceanul Atlantic si Marea Mediterana aduce vreme calda si umeda. Din directie estica patrund mase de aer temperat-continental, care actioneaza o vreme uscata, vara – calduroasa, iar iarna – foarte rece. In sezonul cald uneori patrund din nordul Africii sau dinspre Asia de Sud-Vest mase de aer tropical-continental, provocind o vreme foarte calda si secetoasa. In perioada a anului, dinspre nord si nord-est se produc invazii de aer arctic, foarte rece si uscat.

Factorii fizico-geografici

Factorii fizico-geografici ai climei sint:distributia apei si a uscatului pe suprafata terestra (oceane, mari, continente), relieful, vegetatia, solurile etc.

Indepartarea de ocean a teritoriului Republicii Moldova determina caracterul continental al climei, manifestat printr-o cantitate de precipitatii mai redusa, o amplitudine anuala medie (diferenta dintre mediile lunare maxima si minima din cursul anului) mai mare a temperaturilor aerului s.a.

Vecinatatea Marii Negre are o influenta mica asupra climei, intrucit este o mare de tip intracontinental. Doar in sezonul rece deasupra marii se stabileste o presiune atmosferica scazuta, care regenereaza ciclonii mediteraneeni ce aduc vreme umeda, si blinda. Vara insa influenta marii se simte doar asupra unei fisii inguste de-a lungul litoralului.

Influenta reliefului asupra climei se manifesta in plan regional si local. Astfel localizarea Republicii Moldova in sud-vestul Cimpiei Europei de Est determina deschiderea care masele de aer arctic rece dinspre nord si temperat-contintental uscat dinspre est.

  • Impactul local al reliefului se manifesta prin diferentierea unor elemente meteorologice in functie de particularitatile reliefului: expozitia versantiilor influenteaza cantitatea de radioatie solara receptionata de suprafata terestra.
  • Pe masura cresterii altitudinii scad temperatura aerului si presiunea atmosferica, insa creste cantitatea de precipitatii amosferice.
  • Altitudinea si configuratia reliefuiui viteza si directia vintului.

Vegetatia, indeosebi masivele silvice, are un impact local asipra climei prin reducerea amplitudinilor temperaturii aereului, cresterea umiditatii si a precipitatiilor, micsorarea vitezei vintului s.a.

In perioada contemporana o influenta tot mai mare asupra climei o exercita omul.

Activitatile industriale, transporturile, prin emisia in cantitati mari a dioxidului de carbon si a altor gaze, defrisarile masive s.a. contribue la incalzirea globala a climei. Desecarile, construirea localitatilor s.a. duc la modificarea climei in plan regional si local.

Advertisements
This entry was posted in Geografie and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Clima Republicii Moldova

  1. Pingback: Caracterizarea generala a vegetatiei | Blog despre şcoala , invăţătură

  2. vadim says:

    salut, ajutati-ma va rog…..am nevoie de o informatie: “Conditiile climaterice a zonei de Nord a Republicii Moldova”, multumesc anticipat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s