Elementele climatice

Temperatura aerului

Temperatura aerului

Temperatura aerului

Temperatura aerului variaza in spatiu si timp (zilnic si anual), sub influenta factorilor climatogeni.

Valorile medii lunare si cele medii anuale ale temperaturii aerului difera in functie de latitudinea geografica. Temperatura medie anuala variaza de la 7.8 C, in nord, la 10 C, in sud.

Desi diferenta de temperatura nu este mare, totusi acest lucru influenteaza considerabil procesele si fenomenele naturale (indeseobi dezvoltarea vegetatiei), agricultura si activitati economice. De exemplu, culturile agricole iubitoare de caldura (termofile) vita-de-vie, persicul, caisul s.a. – se cultiva preponderent in regiunile de sud si centrala ale republicii.

 

Diferentieri sezoniere accentuate au temperaturile maxime si minime absolute ale aerului. Acestea variaza, de asemenea, si in functie de latitudinea geografica. Valorile mari ale amplitudinilor medii anuale ale temperaturii aerului reflecta caracterul continenatl al climei. Temperatura maxima absoluta (41.5 C) a fost inregistrata in luna iulie 2007, iar cea minima absoluta (-35 C) – in ianuarie 1963.

Presiunea atmosferica

Presiunea atmosferica variaza in functie de temperatura aerului, circulatia atmosferica, specificul reliefului. In troposfera din zona climatica temperata (unde este situata Republica Moldova) are loc o alternanta permanenta a maselor de aer cu presiune scazuta si a celor cu presiune ridicata , conditionata de deplasarea ciclonilor si anticiclonilor.

Ciclonii care traverseaza teritoriul Republicii Moldova sint generati in Oceanul Atlantic si in marile acestuia si se deplaseaza predominant in cadrul circulatiei vestice. Ei aduc aer maritim, cu vreme noroasa , insotita de precipitatii si intensificari ale vintului.

Aniticlonii determina vreme stabila, cu cer senin, fara precipitatii, calma, vintul fiind foarte slab. Iarna anticilonii conditioneaza porioade uscate cu temperaturi foarte scazute, iar vara contribuie la cresterea temperaturii aerului, uneori la formarea secetelor.

Vintul

Vintul este generat de diferenta de presiune atmosferica. Pe teritoriul Republicii Moldova, in ansamblu predomina vinturile nord-vestice. Viteza medie anuala a vintului este mica – 3-5 m/s.

Precipitatiile atmosferice

Precipitatiile atmosferice

Precipitatiile atmosferice

Precipitatiile atmosferice variaza in timp si spatiu. Variatiile anuale sint: determinate de circulatia generala a atmosferei, precipitatiile fiind conditionate preponderent de cicloni. Cea mai mare parte a precipitatiilor )circa 2/3 din totalul anual) cad in perioada calda a anului (aprilie-octombrie), fept benefic pentru agricultura.

In repartitia spatiala se constata o variere a cantitatii medii anuale de precipitatii, de la 620 mm in partea de nord-vest (Podisul Moldovei de Nord) pina la 470 mm in sud-est (Cimpia Nistrului Inferior). Aceasta diferentiere este determinata de pozitia geografica fata de directia dominanta, cea nord-vestica, a maselor de aer maritim.

Repartitia precipitatiilor atmosferice este influentata si de relief. Odata cu cresterea altitudinii se mareste si cantitatea de precipitatii.  De exemplu, cele mai mari precipitatii cad in podisuri (indeseobi pe versantii cu expozitie nord-vestica), comparativ cu regiunile de cimpie.

Chiciura

 

This entry was posted in Geografie and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s