Celula — unitate fundamentala a lumii vii

Celula

Celula

Celula

Descoperirea celulelor

Celula reprezinta cea mai mica unitate de structura si functie a organismelor vii care creste, respira, se reproduce in mediu, etc.

Pentru prima data celula a fost identificata de fizicianul englez Robert Hooke (1665), care a construit un microscop simplu si cu ajutorul lui a studiat sectiuni fine din suber (pluta). Savantul a observat ca acestea sint formate din cavitati mici, identice, separatae prin diagrame subtiri, asemenea fagurilor de albine, pe care le-a numit celule. (din engl. cells – cavitati).

Nehemia Grwe (1671) si Marcello Maplpighi (1675) au demonstrat ca diverse organe ale plantelor sint alcatuite din sacule, vezicule, urticule cu valoare de celule. Ei sint considerati fondatorii stiintei anatomia plantelor.

Olandezul Antony van Leeuwenhoek (1685) a constatat ca in ape, singe, infuzii si chiar in tartrul dentar se gasesc vietati mici pe care le-a numit “animalicule”. Astfel el a descoperit cele mai mici organisme unicelulare — microbii.

Metode de studiu al celulelor

Exista diverse metode, care permit cercetarea celulei in stare vie sau in stare fixata, precum si de evidentiere a componentilor intracelulari. Dar, intrucit majoritatea celulelor au dimensiuni extrem de mici, aceste metode pot fi aplicate numai cu ajutorul aparatelor optice da marit — lupa si microscopul.

Microscopul fotonic mareste imaginea pina la 2 000 de ori si este cel mai frecvent utilizat in studiul celulelor. Descoperirea componentilor intracelulari (organite) si a structurii lor a avut lo o data cu confectionarea microscopulu electronic care are puterea de marire: 1 000-30 ooo de ori.

Forma si deminsiunea celulelor

Forma celulelor este determinata de functie, de origine, de conditiile de mediu etc.

Celulele pot fi sferice, turtite, cubice, cilindrice, fusiforme etc.

Dimensiunile celulei la plante si animale variaza in limite de 5-20 µm, iar la bacterii – de o,2-2 µm. Cea mai mare celula din organismul uman este ovulul, care are in diametru 200-250 µm, iar cele mai mici sint celulele scoartei cerebrale, cu diametrul intre 4 si 5 µm. Celulele fibrelor vegetale au lugnimea de cca un metru, iar prelungirile celulelor nervoase la animalele de talie mare au citiva metri.

Ouale pasarilor sint cele mai mari celule. Cel mai mare ou a fost depus de pasarea Epiornis, disparuta de citeva secole.

Advertisements
This entry was posted in Biologie and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s