Tensiunea electrica

In clasa a VI-a am studiat notiunea de lucru mecanic.

Acesta se efecueaza de o forta care, actionind asupra unui corp il deplaseaza. Din primele lectii ale acestui capitol am cunoscut despre notiunea de forta electrica. Ea reprezinta o merime fizica ce caracterizeaza interactiunea dintre corpurile incarcate cu sarcini electrice prin intermediul cimpului electric creat de ele.

Definite:

Lucrul fortelor electrice care creeaza curent prin deplasarea orientata a sarcinilor electrice se numeste lucrul cimpului electric sau lucrul curentului electric.

Definite:

Tensiunea electrica este marimea fizica ce exprima lucrul curentului la transportul unei sarcini de 1 C intre doua puncte ale unui cercuit.

Tensiunea se noteaza cu simbolul U. Din definite rezulta ca tensiunea poate fi calculata raportind lucrul curentului L pe o portiunea a circuitului la o rascina electrica q, care a trecut prin aceasta portiune.

Deci: Tensiunea electrica

Unitatea de masura a tensiunii electrice este voltul (simbol V)

1 V este tensiunea electrica dintre doua buncte ale unui circuit prin care la transportarea sarcinii de 1 C se efectueaza un lucru de 1 J.

Asadar:

Volt

Scurt istoric:

 

Alessandro Volta

Alessandro Volta

Alessandro Volta (1745 – 1827) – ilustru fizician italian. El este autorul descoperirii efectului ce-i poarta numele din anul 1796. La abza acestei descoperiri a fost pusa o idee preluata de concetateanul sau Luigi Galvani (1737 – 1798), medic de specialitate, care a observat pentru  prima data (1786) ca in timpul descarcarii masinii electrice are loc contractia muschilor la broaste. A. Volta.  a demonstrat experimental ca acest efect este cauzat de faptul ca cele doua metale de natura diferita se uneai prin lichidul pe care-l contineau muschii. Folosind doua metale de natura diferita, Alessandro Volta le-a introdus intr-o solutie diluata de acid, inventind astfel primul element galvanic (1799).
Aceasta inventie se compara pe buna dreptate cu inventia reactorului nuclear, care a fost pus in functie 2 decembrie 1942 la Chicago, SUA.

Tensiunea electrica se masoara cu voltmetrul:

Voltmetrul

Voltmetrul

Voltmetrul se coneatceaza in paralel la portiunea pe care se masoare tensiunea, respectint polaritatea.

Advertisements
This entry was posted in Fizica and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s