Universul genului de opera

Intrucit mesajul operei este transmis preponderent prin muzica, la calitatile vocale primordiale ale intepretilor, se adauga intotdeauna un ansamblu de instrumentisti de ancopaniament al carui complexitate poate varia intre a unui ansamblu minimal de tipul trio, cvartet, sau cinstet pina la  orchestra simfonica completa.

Uneori si in special in cazul operei franceze, pentru cea mai mare parte a istoriei sale, spectacolul de opera include si ample sceve de balet.

Opera s-a declansat ca gen muzical si teatral in Italia anilor 1600, Ca unul din produsele artistice si intelectuale ale amperi si puternic influentei miscarii artistice a Barocului, dar a atins culmile sale de rafinament in secolele XVIII-lea si XIX-lea reverbind puternic pina la secolul XX. Fiind generata si perpetuata mai ales de compozitorii austrieci, germani si italieni.

 

Primele spectacole in România dateaza in secolul XVIII si au fost sustinute de trupe straine. Opera româna ca institutie exista din 1885 cind era o trupa particulara fondata de George Stefanescu.

This entry was posted in Muzica and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s