Elefantul

elefantul

Elefantul este cel mai mare si mai greu dintre mamiferele de pe uscat. Pe terra, doar balenele il intrec in marime. Forma sa ciudata il deosebeste de celelalte animale. Are trupul gros, sprijinit de patru picioare ca niste butuci, capul imens, cu urechile late si blegi. Ochii sunt mici. Falca de sus se prelungeste cu un bot lung si elastic numit trompa. Din gura ii ies doi colti lungi, indoiti in sus, nimiti fildesi.

Desi pare greoi, se misca cu usurinta, ba chiar alearga repejor. Traieste in padurile Africii sale si ale Asiei. Exista doua varietati esnetiale: cel african si cel asiatic. Mai mare este elefantul african. Un exemplar ucis de oameni in 1955, in Angola, e impaiat la Muzeul de istorie naturala din Washington. Inaltimea pina la umerii sai e de 4 m, lungimea de 10 m, iar greutatea — 11.000 kg.

Daca vreo fiara, fie si leu, cauta gilceava, s-a ispravit repede cu ea. Cu o lovitura de trompa ii ripa sira spinarii. Apoi o ridici si-o trintaste la pamint, o calca-n picioare pina se face ca o carpa.

Iar strigatul sau de lupte e bine cunoscut de copii din filmele artistice sau documentare televizat, unde elefantul e vedeta. Ba si de la spectacolele de circ, unde e dresat si amuza pe toata lumea, ascotind din gatlej acelsi sunet de trompate.

Elefantul se domesticeste usor si face multe servicii omului: ii duce pe stapin in spate, ridica greutati de 2 tone, trage plugul, care busteni cu trompa si alte munci grele.

In anichitate, elefantii erau folositi si la razboaie. Deasupra lor se ridicau tunuri de lemn si se urcau acolo ostenii ca intr-o cetate.

Locuitorii africii consuma cu placere carne de elefantm iar cu pielea lor groasa isi acopera colibele. Din Fildes (ivoriu) se confectioneaza : nasturi, piepteni, minere de briceag, bile, obiecte de arta.

Advertisements
This entry was posted in Animale and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s