Găina şi cocoşul

 

Găina

Găina

Gainile au cap mic, trup rotund ca un pepene, aripi scurte si picioare puternice. La cap au: cioc gros, doi ochi vioi ca doua margele, o creasta rosie batuta si doua barbii carnoase.  Avind aripi scurte nu pot zbura departe.

Cocoşul tantoş sta in mijlocul gainilor, cu capul ridicat, cu coada rotita ca o secera si cu pintenii de la picioare gata de lupta. In fruntea gainilor, se tine maret prin curte si pe maidan, scormonind cu totii pamintul cu ghiarele, ca sa gaseasca ceva bun de mincat: seminte, rime, viermisori, gandaci.

Cind gaina se suie in cuibar ca sa scoata oua, vesteste tuturor isprava sa: cotcodac! cotcodac!

Zilnic face cite un ousor. Apoi gaina cade closca si sta pe oua vreo trei saptamini. Din oua, ies niste puisori galbeni, ca niste gogosele. Closca ii pazeste cu strasnicie de uliu sau cind pisica si catelul indeaznesc sa se apropie de pui. Pur si simplu le sare nepoftitilor in cap si-i ciupeste fara mile.

Oul in frigare, gaina in oala si cocosul in racitura nu-i asa ca=s foarte gustoase, dragi copii? Dar pe perna de sub cap , plina de puful lor, ce aveti de zis? Daca adaugam si ouale proaspete , daruite oamenilor, vedeti cite foloase ne aduce gaina. Asa cum e ea, mica, tinara ori batrina, dar face ciorba tare buna!

Exista azi mari fermi avicole, unde gainile sunt crescute in mod intensiv, pentru oua si carne.

Advertisements
This entry was posted in Animale and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s