Pinguinul

Pinguin

Pinguin

Pinguinii sunt singurele pasari care au supravietuit, dintr-o perioada cint Antarctida (Continentul Sudic) benefecia de o clima calda. In conditiile inghetarii continentului, pinguinul s-a adaptat la noul climat. Aripile sale s-au transformat in excelente inotatoare, pasarea simtindu-se mai bine (indeseobi in timpul furtunilor) in mediul marin decit pe uscat. Transformarea aripilor in inotatoare priveaza insa pinguinii de zbor. Sunt singurele pasarai care “zboara sub apa” Deplasarea lor pe gheata sau pe uscat se face, in cele mai multe cazuri, in pozitie verticala, printr-un mers leganat.

O particularitate aparta prezinta limba pinguinilor. Pentru protejarea speciei, natura a avut grija ca in adaptarea la noile conditii de mediu, limba pinguinilor sa se imbogateasca cu niste excrescente asemanatoare unor spini de trandafir. In timpul pescuitului, daca pinguinul vrea sa se hraneasca, spinii intra in lacasul lor din interiorul limbii, acestea devenind o neteda si pestele sau crustaceii patrund cu repreziciune prin esofac, in stomac. Cind pinguinul s-a saturat si vrea sa pescuiasca pentru femela si puii ramasi in colonie, spinii ies din teasca lor si se infig in peste. Acestea, desi se zbate, nu mai poate scapa si este transportat cale de 2-3 km, cit desparte colonia pinguinilor de copca facuta in gheata. S-a constatat ca daca pinguinului ii cade prada pescuita, pe gheatam conformatia ciocului sau nu-l mai ajuta sa-si recupereze hrana. Asa ca el tine strins pestrele, pentru a-l aduce puilor flaminzi.

Hrana pinguinilor este constituita indeseobi din peste, dar consuma cu placere moluste, crustacei, iar pescarii de pe baleniere povestesc ca  pinguinii manincacu multa lacomie si carne proaspata de balena, aruncata de marinari.

Cel mai mare pinguin din cele 17 specii existente astazi este pinguinul imperial care formeaza colonii intense. Intregul corp este acoperit de penaj dens, aripile sint foarte scurte si terminate cu degete mici, prevazute cu gheare, care servesc ca niste crampoane pentru deplasarea pe gheata.

This entry was posted in Animale. Bookmark the permalink.

2 Responses to Pinguinul

  1. Denisa says:

    Sunt multe greseli gramaticale si de exprimare. Dar a fost folositor. Multumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s