Statele balcanice intre anii 1870-1914. “Butoiul cu pulbere” al Europei

Istoria perioade cuprinsa intre ultima treime a sec. al XIX-lea si debutul primului razboi mondial are o semnificatie aparte pentru popoarele si statele balcanice. Este o perioada de plina efervescenta cind transformarile interne in sensul desfasurarii proceselor revolutiei industriale si modernizarii, ale omogenizarii si constructiei intitutional-statale se suprapun cu elementele tragice ale conflictelor inerente zonei, dar si alte celor provocate de intersectarea intereselor si sferelor de influenta ale marilor puteri. Lupta de eliberare nationala deplina a unor popoare crestinedin aceasta zona continua si acum in noi forme. Continua, in legala masura, lupta dintre nou si vechi, dintre traditiile auspiciile deloc generoase ale inapoierii economice si ale opresivei autoritati exercitate de Imperiul Otoman, aflat in pragul disparitiei sale.

Criza orientala din adnii 1875-1878

La mijlocul deceniului 8 al sec. XIX-lea a izbucnit o noua criza in Balcani. Cauzele ei pot fi gasite atit in privatiunile generate de conditiile econimice (ani secetori si inapoierea industriala a zoine), de exploatarea si asuprirea otomana, cit si in interesele Rusiei tariste de a face sa dispara rapid consecintele Tratatului de pace de la Paris din 1856,care o dezavantajau profund. Declansarea crizwi s-a produs odarta cu izbucnirea rascoalei antiotomane din Bosnia si Hertegovina, in anul 1875, rascoala sustinuta de voluntari din mai multe regiuni ale zonei. Lupta inceputa de cei din Bosnia si Hertegovina a fost contiunuata in acelasi an de bulgarii din regiunea Stara Zagora. COmitetul bulgar, aflat sub conducerea lui Hristo Botev si functionind in Rominia a decis sa-si sprijine fratii si un detasament bulgar a trecut la sud de Dunare in primavara anului 1876. Cu toate acesteam rascoala a fost infrinta si participantii la ea crunt reprimati. Aproape 30 de mii de bulgari au fost ucisi. Represaliile singeroase au oripilat opinia publica internationala si astfel, problema bulgara s-a transformat in una europeana si internationala deopotriva.

In contextul creat de cele doua rascoala, Servia a incheiat in iunie 1876 un tratat cu vecinul sau, Muntebegru si ambele state au declarat razboi Imperiului Otoman la  30 iunie. Operatiunile militare dub timpul conflictului astfel declansat au decurs nefavorabil pentru tabara aliatilor crestini si, in curind la 1 septembrie , trupele otomane au ajuns la poarta Belgradului. Sirbii au apelat la rusi, care au trimis un ultimatum Portii cerind-i sa inceteze operatiunile militare. La 2 noiembrie 1876 s-a incheiat un armistitiu revenindu-se la situatia dinainte de razboi (ante bellum). Muntenegrii au continuat insa razboiul cu turcii la o scara redusa.

This entry was posted in Istorie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s