Alcoolul

 

alcoolul

alcoolul

Alcoolul factor de risc

Alcoolul este un component esential al unei largi categorii de bauturi alcoolice. Consumat in cantitati mici, alcoolul este un stimulent, in timp ce abuzul de alcool constituie un factor cu implicatii sociale si de sanatate publica.

Consumul repetat si excesiv de alcool contribuie la aparitia dependentei psihice si fizice de alcool, care duce la ruinarea organismului si la dereglarea intelectuala a personalitatii, boala cronica, denumita alcoolism.

Nocivitatea alcoolului asupra santatii rezulta din efectele toxice ale etilalcoolului, acetaldehidei, substantelor aditive prezente in bauturi etc., care deternuba excitatia corticala cu modificari cunoscute in comportament  — euforie.

Pe linga efectele nocive proprii ale alcoolului, se adauga efectele nocive ale unor substante adaugate in bauturi  in scopuri de conservare, de colorare etc. Astfel SO2 utilizat sub forma de bisulfit la prepararea vinurilor, in doze de 15-20 mg/l, are efect nociv asupra tractului digestiv, rinichilor etc. Cobaltul, folosit pentru cresterea efectului spumant al berii (0,50 mg/100 ml), are efecte grave asupra miocardului.

Impactul Alcoolului asupra sanatatii omului

Absorbtia alcoolului incepe la nivelul tractului digestiv, de unde, impreuna cu singele este transportat spre toate organele corpului. Particularitatile de absorbtie ale bauturilor alcoolice depind de concentratia de alcool (40% in wisky, 10-14% in vin, 3-6% in bere) si de modalitatea ingestie (pe nemincate, in timpul sau dupa mese).

Excesul de alcool poate fi eliminat cu urina sau prin plamini la expiratie. Nivelul alcoolului in aerul expirat refleca nivelul acestuia in singe, dind posibilitate de a doza indirect alcoolemia.

Excitabilitatea sistemelor nervos si cardiovascular, iritabilitatea sporita a canalului digestiv etc. reprezinta doar unele afectiuni fizice si psihice grave, cauzate de consumul de alcool.

Efectele alcoolului asupra sistemulu nervos se manifesta prin dezorientare, confuzii, halucinatii, uneori acestea degenerind in stari dementiale. Intoxicatia etilica influenteaza nervii periferici, in special cei ai membrelor inferioare.

Alcoolul determina in mod progresiv diverse zone ale encefalului, responsabile de ratiune, vorbire, vaz, ritm de respiratie, coordonarea miscarilor. Cantitati excesive de alcool pot cauza pierderea cunostintei.

Alcoolul actioneaza daunator asupra aparatului reproducator al omului cu referire directa la natalitate si descendenti, afectind fertilitatea barbatului, femeii si produsul de conceptie. Astfel, la barbati survine impotenta, iar la femei sterilitatea. Femeile, care consuma alcool in timpul sarcinii, stimuleaza riscul de a naste copii cu divesre anomalii sau chiar copii morti.

Consumarea alcoolului in cantitati mari sporeste riscul maladiilor sistemuli digestiv – cancerul gurii, feingelului,laringelui si esofagului, gastrita, pancreatia, ulcerul digestiv.

Un organ suprasensibil la alcool este ficatul , care intervine direct in metabolizarea alcoolului. Actiunea iritanta a alcoolului asupra acestui organ cauzeaza inflamarea, hepatita, cancerul ficatului etc.

Consumul sistematic al bauturilor modifica activitatea enzimilor ficatului, deregleaza procesele de oxido-reducere, substituind hepocitele cu tesut conjunctiv, ceea ce contribuie la aparitia cirozei hepatice, boala tipica pentru alcoolici.

Alcoolul mareste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, al atacurilor de cord si determina cresterea presiunii sangvine, deregleaza funstia rinichilor, provoaca inflamarea organelor resprective si decesul bolnavilor.

This entry was posted in Biologie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Alcoolul

  1. risa says:

    Nivelul maxim al alcoolemiei, care se testeaza la soferi, in cadrul expertizei medico-legale, nu trebuie sa depaseasca 0,00% (mg/dl de singe)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s