Fumatul

 

fumatul

fumatul

Fumatul — factor de risc

Fumatul reprezinta un factor de risc maxim si este una dintre cele mai bizare si mai periculoase obisnuite ale populatiei umane contemporane, care nu-si gaseste fundament in niciu fel de necesitate. Fumatul poate induce o dependenta asemanatoare alcoolismului si consumului de droguri care marcheaza profund mai ales generatiile tinere.

Este unanim recunoscut faptul ca fumatul scurteaza durata vietii (cu 7 minute fiecare tigara). Acest viciu constituie o cauza insemnata de boala si deces, mult mai importanta decit bolile epidemice, accidentele si poluarea.

Cu totate acestea, in ultimul timp are lor cresterea numarului de fumatori. In multe tari ale lumii inclusiv si in Republica Moldova , materia prima pentru fabricarea tigarilor este tutunul (Nicotiana tabacum). Frunzele de tutun contin peste de 300 de substante chimice. In fumul de tigara rezultat din arderea tutunului, au fost identificate peste 2 000 de substante, majoritatea extrem de periculoase, care afecteaza sanatatea omului.

Continutul unor substante gazoase in fumul de tigara:

Substanta chimica Mg / tigara
Monoxid de carbon 13 400
Bioxid de carbon 50 600
Amoniac 80
Acid cianhidric 240
Izopren 582
Benzen 67
Nitrozocompusi 26,2
Aldehida acetica 770

In tigara aprinsa are loc degradarea termica a compusilor tutunului, formarea unor hidrocarburi aromatice cu efect cancerigen, trecerea substantelor volatile in fum, transformarea nicotinei in gudron si alte substante organice toxice pentru organismul uman.

Fumatul invoca daune si nefumatorilor care pot fi numiti fumatori pasivi, deoarece ingaleaza pina la 50-70% din poluantii inhalati de fumatorii (fumatorii activi) cu care convetuiesc in aceleasi incaperi. Fumul inspirat de acestia contina o concentratie de substante toxice mai mare decit cel ce trece prin filtrul tigarii si este inspirat de fumatori.

Impactul fumatului asupra sanatatii omului

Rolul negativ al fumatului se rasfringe pe plan individual si colcetiv sub diferite forme, cum sint tulburarile de sarcina si de producere in generalm cresterea frecventei avorturilor, distrofiilor si disgeneziilor

Nicotina

Fiecare tigara contine 20-30 mg de nicotina, din care o mare parte arde, iar o alta parte se elimina prin fum, astfel incit se absoarbe numa o cintitate de 3-4 mg. Prin fumarea unui pachet de tigari se inhaleaza 60 mg de nicotina, care reprezinta doza letala pentru organism, insa datorita eliminarii rapide a fumului si fumatului in timp, nu se produc efecte toxice imediate.

Nicotina are actiune de inhibitie pina la paralizie a functiei ganglionilor nerbosi, afecteaza sistemul nervos central, glandele endocrine (mai ales suprarenalele,  prin descarcare de adrenalina), sistemul circulator (vasoconstrictie periferica si cresterea tensiunii arteriale), tractul gastrointestinal (tulburarea motilitatii), glandele exocrine (modificarea secretiei salivare, bronsice, mamare).

Particulele in suspensie

Particulele in suspensie exercita o iritatie a cailor aeriene profunde, mai ales datorita faptului ca pe ele se adsorb si substante iritante gazoase, constituind agentii afectiunilor bronho-pulmonare. Milioane de particule solide nocive intra odata cu fumul, si depunindu-se pe suprafata interna a cailor respiratorii, afecteaza mucoasa si cilii vibratili. Multi fumatori tusesc frecvent, fiindca, in acest mod organismul incearca sa-si curete caile raspiratorii – proces carem in conditii normala, este realizat in mod automat de carte epiteliul ciliat. Cu timpul, bronsita cronica poate evolua in cancer pulmonar.

Monoxidul de carbon

Monoxidul de carbon este un gaz inodor care formeaza legaturi cu hemoglobina, in asa mod ocupind locul oxigenului din singe. Oxidul de carbon are actiune toxica directa asupra peretilor inerni ai vaselor sangvine, sistemului circulator, inclusiv al inimii.

Fenolii, oxizii de azot aldehidele

Fenolii, oxizii de azot aldehidele, precum si ionii de poluanti din tutun ca Pb2, CD2+, de asemenea, poseda efecte negative si conduc la aparitia diferitor maladii.

Acest topic este scris in limba rusa aici: статья про курение.

 

Advertisements
This entry was posted in Biologie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s