Tipurile de vegetatie. Vegetatia de padure

Flora Republicii Moldova formeaza diverse comunitati (asociatii) de plante, numite tipuri de vegetatie. In functie de conditiile naturale ale anumitor teritorii. Raspindirea vegatatie depinde, in primul rind, de clima. Ca urmare a caracterului zonal al climei, se formeaza tipuri de vegetatie zonala, repezentate in Republica Moldova de vegetatia de padure si vegetatie de stepa. Sub influenta unor factor locali (ape, roci, relief, sol s.a.) se dezvolta tipuri de vegetatie azonala: de lunca, acvatica si palustra, petrofita s.a.

Padure de stejar pufos

Padure de stejar pufos

Dictionar:

Tip de vegetatie — comunitate (asociatie) de plante ce populeaza un anumit sector de uscat sau acvatic, avind conditii naturale omogene sau asemanatoare.

Fond forestier — totalitatea terenurilor acoperite cu vegetatie de padura si a celorlalte terenuri din cadrul masivelor sailvice (poieni, constructii s.a.)

Vegetatie de padure.

Fondul forestier ocupa o suprafata de 393 mii ha su 11.6% din terutoriul tarii. In care padurile detin respectiv, 393 mii ha sau 10.7%. Padurile din Republica Moldova sint de tipul celor central-europene de foiase, caracteristice zonei dinamice temperate. Compozitia floristica a padurilor este bogata si numara peste 850 de specii. Vegetatia in padure are un caracter etajat: nievlul inferior — stratul ierbos, de mijloc — arbusti, nivelul superior — arbori.

Este bine sa stiti:

Dimitrie Cantemir mentiona, in Descrierea Moldovei: “Cu codti inca ieste Moldova, foarte imbogatita, al carora lemn nu ieste numai pentru cherestea si pentru foc, ci si copaci aducatori de roada indestul”.

Specii Caracteristici si arealul de raspindire
Stejarul Comun Nordul republicii, Podisul Codrilor, la altitudini de pina la 250m; prefer regiunile relative umede.
Gorunul Podisul Codrilor, Podisul Nistrului, la altitudini de peste 250 m; prefera regiunile umede.
Stejarul-pufos Specie mediteraneena, aflata la limita Nordica de raspindire, se intilneste, izolat doar in sudul tarii; adaptat la conditii de clima mai calduroasa si arida.
Fagul Vestul si central Podisului Codrilor, la altitudini de la 280-300 m si mai sus, ce umezeala mare, pe versanti cu expozitie Nordica si vestica, puternic inclinati si afectati de eroziune de alunecari de teren; suprafat s-a micsorat pentru ca se afla la limita estica de raspindire si a fost taiat in ultimile doua secole pentru lemnul pretios.
Alte specii Frasinul, carpenul, teiul, artarul, ciresul, marul-de-padure, parul-de-padure si salcimul (introdus de catre om.)

Compozitia floristica a padurilor naturale are o difetentiere zonala in cadrul republicii: in partea de nord specii dominante (edificatoare) sint stejarul comun si ciresul, in podisurile din partea centrala — gorunul si fagul, iar in partea de suf — stejarul-pufos.

Speciile de arbusti mai de intilntite in paduri sint cornul, alunul, paducelul, singerul, porumbarul, socul-negru, salba-moale europeana, verigarul s.a.

In cadrul poienilor, sub arbori si arbusti, se formeaza un invelis ierbos variat, in care o frecventa mai mare au rogozul, mierea-ursului, fragul-de-padure, golomatul, s.a.

Dezvoltarea plantelor ierboase are un caracter sezonier. Primavara devreme pina la aparitia frunzelor pe copaci, infloresc viorelele, brebeneii, scinteiuta, floarea-vintului s.a. La inceputul verii isi desfac florile dumbravita , vioreaua-noptii, crinul-de-padure s.a. O raspindire larga in padurile din Podisul Codrilor are leurda, intrebuintata in alimentatie.

In farmec deosebic imprima padurilor plantele agatatoare (iedera si vita-de-padure_, care cuprind arbonii si arbustii, creind uneori sectoare aproape inaccesibile pentru om si unele animale.

In prezent padurile sin puternic afectate de aridizarea climei si, in masura mai mare de activitatea umana. De aceea, se impun masuri adecvate privind in extinderea terenurilor impadurite, valorificarea cit mai rationala si protectia judicioasa a acestora.

Aside | This entry was posted in Geografie and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Tipurile de vegetatie. Vegetatia de padure

  1. Max says:

    la mine in cartea de geo fix asa scrie 😀

  2. martik says:

    fix ca in cartea de geografie cl. VIII-A

  3. Miiitsaaa ;x says:

    Super :X

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s